D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

среда, 02. фебруар 2011.

MISTICNA TECNOST

Analiza urina se radi zbog postavljanje dijagnoze bolesti, pracenja toka bolesti i pracenja komplikacija ili efikasnosti u toku terapije.Fizickim pregledom posmatra se izgled, boja, specificna tezina i zapremina donetog uzorka.
BEZBOJAN urin, moze da bude znak oboljenja bubrega, dijabetesa ili deficita gvozdja.
ZUTA je normalna boja urina, ali intenzitet joj mogu pojacati pojedini lekovi ili boje iz namirnica. Svaka promena boje ukazuje na trenutno stanje organizma, ali samo na osnovu nje se ne moze postaviti dijagnoza.
ZELENU ILI PLAVO-ZELENU boju daju zucni pigmenti, pojedini lekovi, kao i infekcije bakterijom pseudomonas.Ova boja urina je i pratilac infekcija tankog creva.CRVENA boja ili CRVENO-NARANDZASTA moze nastati zbog prisustva krvi, pojedinih sastojaka lekova, boja za namirnice ili namirnica poput cvekle, hemikalija i vitamina, dok CRNU boju urina daje bilirubin, preparati gvozdja iz injekcija, pigment melanom, trovanje fenolom, itd.
Osim boje, fizicki pregled urina podrazumeva i kontrolu specificne tezine, koja uobicajeno meri u rasponu od 1.005 do 1.030. Promene vrednosti uocavaju se kod bolesti urinarnog sistema, jetre, dijabetesa i pojedinih kardiovaskularnih oboljenja. Bistar ili blago zamucen je ocekivani izgled urina dok zamucen ili mutan urin moze biti pokazatelj infekcije svih organa za izlucivanje urina.
Hemijsko ispitivanje urina pokazuje da li urin sadrzi sastojke kojih nema u mokraci zdravih osoba. Normalne pH vrednosti iznose od 4.7 do 7.8 a odrazavaju ih pluca i bubrezi. Visak kiselih supstanci u organizmu nastaje uglavnom kod dijabetesa, gladovanja, trovanja,dijareje, smanjene funkcije bubrega i bolesti disajnih organa. Ukoliko je urin ALKALAN, pretezno je rec o infekciji, dijeti na povrcu, hronicnim bolestima bubrega ili o delovanju, pojedinih lekova za smanjenje stvaranja kamena. Na infekciju ukazuje prisustvo leukocita, belancevina, nitrita i bakterija, s tim sto se ovi parametri mogu dijagnostikovati pojedinacno ili vise njih zajedno. NITRITI su nesumnjiv znak akutne infekcije, koju ne moraju uvek da prate vidljivi simptomi.
Prisustvo BELANCEVINA u urinu znak je bubreznih oboljenja, urinarnih infekcija, pojedinih srcanih bolesti ili preteranog vezbanja. KETONI u urinu upucuju na neregulisanu secernu bolest, gladovanje ili je pacijent na dijeti bez ugljenih hidrata.Ipak za bolesnike najneprijatnija situacija je pojava KRVI u mokraci. Moze biti pokazatelj kamena u bubrezima ili mokracnoj besici, ozbiljnih bubreznih bolesti poput glomeronefritisa, pijelonefritisa, tumora ili sistemskih bolesti kao sto je lupus. Krv u urinu se moze pojaviti i kao posledica upotrebe lekova protiv zgrusavanja krvi. Ukoliko se u urinu otkrije HEMOGLOBIN, treba posumnjati na hemoliticku anemiju i druge bolesti krvi, trovanje gljivama ili kiselinama.
Bela krvna zrnca u urinu javljaju se zbog upale mokracnih kanala.Crvena krvna zrnca u urinu mogu biti znak benignog ili malignog tumoraaa.
VEOMA JE VAZNO DA SE URIN UZME PRAVILNO kako bi se dobio realan nalaz. Uzorak sakupiti u odgovarajucoj bocici, koja se moze kupiti u svakoj apoteci, i treba ga doneti do laboratorije u roku od pola do sat vremena.

dr Danka Forcan Jovovic,spec.klinicke biohemije

Нема коментара:

Постави коментар