D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

субота, 5. фебруар 2011.

VITAMIN C

Vitamin C igra glavnu ulogu u stvaranju kolagana,koji je vazan za rast i obnavljanje celija tkiva, vena, kostiju i zuba... Ubrzava procese zarastanja i opekotina, zaustavlja krvarenje desni... Uz njegovu pomoc moze se smanjiti holesterol u krvi. Smanjuje stvaranje krvnih ugrusaka u venama i povecava apsorbovanje neorganskog gvozdja.
Dokazano je da vitamin C jaca i stiti nas imunoloski sistem i tako nam pomaze u borbi protiv infekcije. Zato je potrebno uvek unositi u organizam dovoljnu kolicinu vitamina C i nase ce zdravlje ostati sacuvano.Unositi ovaj vitamin redovno je obavezno, jer ga organizam ne moze cuvati na duzi rok.
DUVAN unistava vitamin C u organizmu, pa pusaci treba da unose i do 200mg vitamina C na dan. Za nepusace se ne preporucuje veca doza od 60mg jer vece kolicine mogu biti stetne (skorbut, stvaranje kamena u bubrezima i zucnoj kesi, povecava krvni pritisak, dijareja...)
Apsorpciju vitamina C pomazu kalcijum, magnezijum, svi vitamini i minerali, a odmazu stres, visoka temperatura tela, duvan, alkohol, antibiotici, salicilati, kortizon i oralna kontraceptivna sredstva.

Нема коментара:

Постави коментар