D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

субота, 5. фебруар 2011.

VEZBAMA PROTIV INFARKTA

Adekvatna terapija u prvom satu nakon infarkta moze biti od zivotne vaznosti za pacijenta.Do infarkta srca dolazi zbog zacepljenja krvnih sudova koje nastaje usled formiranja tromba.Riziku da dozive infarkt vise su izlozene osobe koje imaju visok krvni pritisak, pusaci, dijabeticari, gojazni svi koji jedu izrazito masnu hranu i oni s genetskom predispozicijom.Okidac za infarkt miokarda ,(mada se to retko desava),moze biti i iznenadna izrazito stresna situacija.
BOL U GRUDIMA glavni je simptom infarkta miokarda.Razdiruci bol u grudima dovoljan je razlog da odmah odete kod lekara ili da pozovete hitnu pomoc. Medjutim, u nekim slucajevima bol i nije tako jak,narocito kod dijabeticara i starijih osoba, koji se uglavnom zale na kratak dah,slabost, mucninu i povracanje.
Lekari savetuju da kontrolisete krvni pritisak, nivo holesterola i secera, da ostavite cigarete i da, ukoliko ste gojazni, smanjite telesnu tezinu, ali i da pola sata vezbate dnevno ili da ktenete u brzu setnju.
Pacijent koji dozivi infarkt mora da primi injekciju trombolitika u OSTALI SIMPTOMI INFARKTA
Bol u ledjima/ bol u vratu,zubima i vilici / bol slican angini koji ne prestaje ni posle uzimanja nitroglicerina/ svaki dugotrajni bol u grudima, ledjima ili stomaku/ grcevi/ malaksalost/ privremeni prekid disanja/ otezano disanje i potreba za lezanjem/ neobicna uznemirenost/ vrtoglavica/ gubitak svesti/ veoma izrazeno znojenje/ suva usta...
STA POSLE SRCANOG UDARA
Osobe koje su prelezale infarkt moraju da budu pod stalnim nadzorom lekara kako bi se predupredio nov udar. Redovno uzimanje propisanih lekova, odgovarajuce fizicke vezbe i ishrana po preporuci lekara predstavljaju preduslov za oporavak i prevenciju od novog infarkta.
KRITICNO JUTRO-infarkt moze da se javi u bilo koje doba dana , ali se jajcesce javlja u jutarnjim satima.

Нема коментара:

Постави коментар