D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

недеља, 16. јануар 2011.

BOJA

    BOJE SU ODUVEK MNOGO ZNACILE  LJUDIMA .BEZ NJIH NE BI BILO LEPOTE, RADOSTI  NI IZAZOVA. ZATO ZASLUZUJU DA BUDU NA MOM BLOGU.
  U Suncevim zracima skrivena je velika tajna.Fizika nam otkriva tu tajnu: bela Sunceva svetlost nije jednobojna, vec slozena od sedam razlicito obojenih znakova. Ti obojeni zraci se zovu Suncev spektar. Boje spektra su: crvena, narandzasta, zuta, zelena ,plava, indigo i ljubicasta.Znaci, bela Sunceva svetlost je slozena i moze se razloziti na ove obojene zrake. Ako ih sve sjedinimo, dobicemo opet belu Suncevu svetlost.
U prirodi nista samo po sebi nema svoju boju. Boja se javlja tek ako telo osvetlimo. Tada u prirodi vidimo mnogo raznovrsnih boja.
Razlaganje bele Sunceve svetlosti na obojene zrake opazamo i u prirodi, kada posle kise Suncevi zraci prodju kroz kisne kapi.Na horizontu se tada javlja DUGA. Dakle, duga je bela Sunceva svetlost razlozena na obojene zrake. U dugi vidimo uglavnom crvenu, zutu i plavu boju. Sve ostale boje i njihovi mnogobrojni tonovi zasnivaju se na njima.Zbog toga se crvena, zuta i plava boja nazivaju osnovnim bojama. One su proste. To znaci da se one ne mogu razloziti na neke druge boje niti dobiti mesanjem od nekih drugih boja.Osnovne boje zovu se jos i PRIMARNE BOJE.
Mesanjem osnovnih boja mogu se dobiti sve ostale boje i njihovi mnogobrojni tonovi. Tako se mesanjem iste kolicine crvene i zute boje dobija narandzasta:, od zute i plave-zelena, a od crvene i plave-ljubicasta. Narandzasta, zelena i ljubicasta su izvedene boje. Njih nazivamo jos i  SEKUNDARNIM bojama. Svaka sekundarna boja sastavljena je od dve primarne boje. Izvedene boje podsecaju na osnovne boje od kojih su nastale. Ipak ,one imaju svoju samostalnost i zato ih jasno raspoznajemo.
Belo i crno u slikarstvu ne smatramo bojama. Bela je puna svetlosti ili zbir svih boja a crna je potpuno odsustvo svih boja, odnosno odsustvo svetlosti. Mrka boja (smedja) se ne nalazi u Suncevom spektru. U prirodi i slikarstvu nastaje mesanjem osnovnih boja- zute, crvene i plave.
Zelena boja je sastavljena od plave i zute, a nedostaje joj crvena. U zelenoj boji nema nimalo crvene. Zato kazemo da su zelena i crvena boja kontrastne boje.U narandzastoj boji nema plave. Ona je sastavljena od zute i crvene. Dakle, narandzasta i plava su kontrastne boje. U ljubicastoj nema zute. Ona se sastoji od plave i crvene, pa su ljubicasta i zuta kontrastne boje.
Kontrastne boje imaju osobinu da se medjusobno pojacavaju i da dobijaju u snazi ako se nalaze jedna pored druge. Zeleni kvadratic izgleda intenzivnije zelen na crvenoj osnovi, nego na sivoj. Ako dugo gledamo u crveni kvadratic koji stoji na beloj osnovi, ucinice nam se da je oivicen zelenom bojom. Izvedena boja dopunjava osnovne boje od kojih je nastala. Isto se ponasaju zuta i ljubicasta, narandzasta i plava. Zato parove-crvena i zelena, zuta i ljubicasta, narandzasta i plava -zovemo KOMPLEMENTARNIM bojama.
Boje koje vidimo u plamenu jesu takozvane tople boje. To su crvena, zuta i narandzasta.
Hladne boje su plava, indigo i ,unekoliko, plavo-ljubicasta.Cista zelena boja nije ni topla ni hladna, jer je sastavljena od tople zute i hladne plave. Plavo-zelena je hladna, a zuto-zelena je topla bo
MOZDA OVO NEKOM POMOGNE ILI DA IDEJU U UREDJENJU SVOG PROSTORA U KOM ZIVI.

1 коментар:

  1. draga koleginice,tražeći podatke o nazivima boja pronadjoh Vaš blog,koliko elana u Vašem radu,da li sve to okolina primećuje i postuje?U svakom slučaju nastavite.Ja sam svoj blog uradila kao dopunu časovima,da ne moraju sve zapisivati,jer nemajutaj deo u udžbeniku.

    ОдговориИзбриши