D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

субота, 5. фебруар 2011.

BOLOVI U ZELUCU

Bolovi u zelucu mogu nastati kao posledica akutnog ili hronicnog zapaljenja sluznice zeluca i dvanaestopalacnog creva, zatim erozije, to jest ostecenja sluznice, ali i zbog postojanja cira na nekom od pomenutih organa. Ukoliko se tegobe javljaju cetrdesetak minuta posle jela, rec je o promenama u zelucu, a ako se javljaju nekoliko sati posle jela ili nocu, radi se o oboljenju dvanaestopalacnog creva.
Ove tegobe se cesce javljaju kod ljudi koji su izlozeni stresu, zatim kod onih koji cesto piju aspirin i to u vecim dozama, kao i antireumatike ili lekove protiv bolova. Navedeni medikamenti mogu da dovedu do pojave cira s krvarenjem, sto se manifestuje pojavom crne stolice ili povracanjem sadrzaja koji lici na talog crne kafe.
Uzrok bolu u zelucu moze biti i bakterija HELIKOBACTER PYLORI. Olaksavajuca okolnost je sto se ona lako dijagnostikuje i leci antibioticima i lekovima za smanjeno stvaranje zeludacne kiseline.
Osim vec navedenih lekova, tegobe izaziva i pogorsava masna i przena hrana. U svakom slucaju neophodno je da se ode na pregled kod gastroenterologa, koji ce uspostaviti dijagnozu i dati adekvatnu terapiju.

Нема коментара:

Постави коментар