D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

субота, 5. фебруар 2011.

TRIGLICERIDI

TRIGLICRRIDI su vrsta masnoca.Alkohol pospesuje stvaranje triglicerida u jetri te smanjuje kolicinu masnoca,koje jetra odstranjuje iz krvi.Jetra , takodje, sve izvore suvisnih kalorija, pretvara u trigliceride.
STA POVECAVA TRIGLICERIDE ?
Telesna tezina (debljina je najcesci uzrok)
Ishrana (previse kalorija,posebno iz secera i alkohola,)
Starost(sa godinama se povecavaju)
Lekovi (tablete za kontracepciju,diuretici)
Bolesti(secerna bolest,bubrezna, bolesti jetre,bolest stitne zlezde)
Naslednost(geni)
SEST ZAPOVESTI 1.smrsajte 2.budite fizicki aktivni 3.jedite manje secera 4.pijte manje alkohola 5.ogranicite masnoce 6.razmislite o lekovima
TROMBOCITI
Trombociti (male krvne plocice)omogucavaju zgrusavanje krvi i tako sprecavaju da neko iskrvari i umre, ali umeju da stvore i ugruske pa mogu i da nas-ubiju.
Pomanjkanje trombocita (trombocitopenija)je smanjen broj trombocita u krvi a najcesci uzrok je poremecaj imunskog sistema. Otkazivanje kostane srzi zbog leukemije, drugi je dosta cest uzrok trombocitopenije.
Previse trombocita (trombocitoza) je povecan broj trombocita a uzrok su bolesti kostane srzi i rak u drugim delovima tela.Trombociti se mogu lepiti za holesterolske naslage, koje suzavaju krvni sud. Tako nastaje krvni ugrusak koji sasvim zatvori krvni sud. Ako se to desi u srcanoj arteriji, posledica je srcani infarkt,a ako se desi u mozdanoj arteriji, slijedi mozdana kap.
Istrazivanja govore da aspirin sprecava stvaranje krvnih ugrusaka. Ali svaki lek i dozu mora odrediti i prepisati vas doktor jer on jedino zna da li koristi prevazu nad opasnostima koje lek donosi.

Нема коментара:

Постави коментар