D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

петак, 20. мај 2011.

CELER ZACIN I LEK

Odavno je vec zapazeno da celer poviljno deluje na smirenje nervne napetosti i razdrazljivosti.
*Istrazivanja su dokazala da je celer izvrsno sredstvo za jacanje nerava.
*Gojaznima se savetuje da izmedju dva obroka grickaju grancicu celera jer se na taj nacin smanjuje osecaj gladi, a istovremeno se pospesuje i bolje odstranjivanje toksina iz organizma.Celuloza iz grancica celera pomaze praznjenje creva i odstranjivanje raspadnih produkata truljenja u debelom crevu.
*Za bolje izlucivanje mokrace, protiv kaslja i oboljenja grla pracenog gubljenjem glasa(promuklosti)///sveze listove oprati i staviti u vodi da se kuvaju 10 min.Ostaviti da stoji, procediti i piti 3 solje dnevno i to ujutro na prazan zeludac i kasnije izmedju obroka.
*Vino sa celerom namenjeno je odraslima, za bolje lucenje mokrace, jacanje organizma i otklanjanje prolecnog umora//a priprema se ovako >jedan koren celera dobro oprati oljustiti i narendati.Staviti u teglu, dodati 1-2 kasike secera, naliti litrom belog vina, zatvoriti i ostaviti da odstojiizvesno vreme.Piti 2-3 casice vina dnevno.
*Voda u kojoj se kuvao celer upotrebiti za ispiranje kose posle pranja jer odstranjuje perut.
*Celer potspesuje i apetit ako se kuva caj zajedno sa korenom lincure, moraca i kicice.
*Za dijabeticare je dobar dorucak-listove celera sa drskom iseckati i pomesati sa kiselim mlekom.
*Za lecenje koznih bolesti preporucuje se 1 koren celera, 1-2 jabuke, secer i mleveni orasi po ukusu.
*Za poboljsane apetita i bolje varenje piju se 3 solje caja dnevno od semena celera koje ste prethodno oprali i prelili kljucalom vodom, poklopili i ostavili da stoji, a zatim procedili.

Нема коментара:

Постави коментар