D o b r o d o s l i

D o b r o d o s l i

biljanajakovljevic.blogspot.com

недеља, 16. јануар 2011.

SMEH

Smeh je jedan od najsavrsenijih sportova:opusta celo telo , poboljsava varenje i rad jetre, srca i bubrega,snizava povisen pritisak i jaca odbrambeni sistem...
Dobro znamo da su bolovi najjaci kada se na njih misli-sto manje razmisljamo manje nas boli.Vecina bolova potice od misicne napetosti. Smeh misice opusta. Migrena izaziva strahovit pritisak u glavi.Smeh prosiruje krvne sudove.Dakle, smejte se. Ali treba se smejati na vreme.Ako pocnete da se smejete onda kada bolovi tek nastupaju, imate velike izglede da ih Smeh je kazu izuzetno sredstvo za uspavljivanje.Sigurno ste primetili da ste posle veceri pune smeha,zaspali kao beba i odlicno spavali cele noci. Smeh otklanja napetost, a opusteni misici spremni su za spavanje.
Smeh produzava zivot.Glavni uzrok starenja je isusivanje celija u telu,usled nedovoljnog kretanja. Organi za disanje se skupljaju, bubrezi sve manje izlucuju, mozak se zakrecava. Smeh ,kazu,sigurno usporava to Optimizam cuva otpornost, ali svi se mi danas,nazalost, isuvise malo smejemo, iako bi bilo dovoljno svega 3 minuta dnevno.Kazemo da je za to krivo savremeno drustvo, depresivno, puno teskobe i stresa.Mi smo zapravo i zaboravili kako se smeje od srca-zato smejte se ikad nemate razloga za to.
I konacno , ako je u vasoj ljubavi nestalo poleta, znajte da je i tu smeh odlican lek. Za veselu i opustenu ljubav nema niceg boljeg od dobrog smeha(ako uopste i zelite da se smejete sa tom osobom).

BOJA

    BOJE SU ODUVEK MNOGO ZNACILE  LJUDIMA .BEZ NJIH NE BI BILO LEPOTE, RADOSTI  NI IZAZOVA. ZATO ZASLUZUJU DA BUDU NA MOM BLOGU.
  U Suncevim zracima skrivena je velika tajna.Fizika nam otkriva tu tajnu: bela Sunceva svetlost nije jednobojna, vec slozena od sedam razlicito obojenih znakova. Ti obojeni zraci se zovu Suncev spektar. Boje spektra su: crvena, narandzasta, zuta, zelena ,plava, indigo i ljubicasta.Znaci, bela Sunceva svetlost je slozena i moze se razloziti na ove obojene zrake. Ako ih sve sjedinimo, dobicemo opet belu Suncevu svetlost.
U prirodi nista samo po sebi nema svoju boju. Boja se javlja tek ako telo osvetlimo. Tada u prirodi vidimo mnogo raznovrsnih boja.
Razlaganje bele Sunceve svetlosti na obojene zrake opazamo i u prirodi, kada posle kise Suncevi zraci prodju kroz kisne kapi.Na horizontu se tada javlja DUGA. Dakle, duga je bela Sunceva svetlost razlozena na obojene zrake. U dugi vidimo uglavnom crvenu, zutu i plavu boju. Sve ostale boje i njihovi mnogobrojni tonovi zasnivaju se na njima.Zbog toga se crvena, zuta i plava boja nazivaju osnovnim bojama. One su proste. To znaci da se one ne mogu razloziti na neke druge boje niti dobiti mesanjem od nekih drugih boja.Osnovne boje zovu se jos i PRIMARNE BOJE.
Mesanjem osnovnih boja mogu se dobiti sve ostale boje i njihovi mnogobrojni tonovi. Tako se mesanjem iste kolicine crvene i zute boje dobija narandzasta:, od zute i plave-zelena, a od crvene i plave-ljubicasta. Narandzasta, zelena i ljubicasta su izvedene boje. Njih nazivamo jos i  SEKUNDARNIM bojama. Svaka sekundarna boja sastavljena je od dve primarne boje. Izvedene boje podsecaju na osnovne boje od kojih su nastale. Ipak ,one imaju svoju samostalnost i zato ih jasno raspoznajemo.
Belo i crno u slikarstvu ne smatramo bojama. Bela je puna svetlosti ili zbir svih boja a crna je potpuno odsustvo svih boja, odnosno odsustvo svetlosti. Mrka boja (smedja) se ne nalazi u Suncevom spektru. U prirodi i slikarstvu nastaje mesanjem osnovnih boja- zute, crvene i plave.
Zelena boja je sastavljena od plave i zute, a nedostaje joj crvena. U zelenoj boji nema nimalo crvene. Zato kazemo da su zelena i crvena boja kontrastne boje.U narandzastoj boji nema plave. Ona je sastavljena od zute i crvene. Dakle, narandzasta i plava su kontrastne boje. U ljubicastoj nema zute. Ona se sastoji od plave i crvene, pa su ljubicasta i zuta kontrastne boje.
Kontrastne boje imaju osobinu da se medjusobno pojacavaju i da dobijaju u snazi ako se nalaze jedna pored druge. Zeleni kvadratic izgleda intenzivnije zelen na crvenoj osnovi, nego na sivoj. Ako dugo gledamo u crveni kvadratic koji stoji na beloj osnovi, ucinice nam se da je oivicen zelenom bojom. Izvedena boja dopunjava osnovne boje od kojih je nastala. Isto se ponasaju zuta i ljubicasta, narandzasta i plava. Zato parove-crvena i zelena, zuta i ljubicasta, narandzasta i plava -zovemo KOMPLEMENTARNIM bojama.
Boje koje vidimo u plamenu jesu takozvane tople boje. To su crvena, zuta i narandzasta.
Hladne boje su plava, indigo i ,unekoliko, plavo-ljubicasta.Cista zelena boja nije ni topla ni hladna, jer je sastavljena od tople zute i hladne plave. Plavo-zelena je hladna, a zuto-zelena je topla bo
MOZDA OVO NEKOM POMOGNE ILI DA IDEJU U UREDJENJU SVOG PROSTORA U KOM ZIVI.

четвртак, 6. јануар 2011.

KINESKA BILJKA -- LAKI BAMBUS

   Veoma sam se obradovala kad sam kao uciteljica od mog djaka ,dobila ovu biljku.O njoj sam znala mnogo pa cu moje znanje podeliti s vama .Kineska biljka koju nazivaju laki bambus  idealna je za dekoraciju jer ne zahteva mnogo nege.Bitno je da je trecina stabljike u vodi. Lako se prilagodjava novoj sredini. Ne trazi puno svetlosti, ali i ne voli direktno sunce. Cuva se u vazi s vodom u koju  je vodu dodati jednom u dve nedelje.Prodaje se spiralno uvijen, na komad ili u obliku aranzmana u porcelanskoj  cinijici.
 U vazi s vodom ova biljka moze da prezivi i nekoliko godina.
   Po feng suiju pozeljno ju je drzati u stanu jer donosi srecu. Vazan je i broj stabljika.Kazu da ce vam 2 stabljike doneti ljubav i bracni sklad,  3 srecu, 5 zdravlje, 8 bogastvo, a 9 srecu na svim poljima.Tradicionalno se kupuje pre Nove godine ili se poklanja pri useljenju u novi stan.Uvijene oblike stabljike mozete postici tako sto cete okretati biljku pod razlicitim uglovima u odnosu na izvor svetlosti.Listovi mogu pozuteti od suvisne toplote ili hlora u vodi. Vodu je najbolje ostaviti da odstoji 24 sata pre zalivanja. Ovako izgleda moj bambus  u mom stanu.

среда, 5. јануар 2011.

IZRADA NOVOGODISNJIH CESTITKI

























  Povodom predstojecih bozicnih i novogodisnjih praznika, edukatorska sluzba Narodnog muzeja Krusevac pozvala nas je  22.decembra 2010. u Velikoj sali Muzeja  da na kreativnoj radionici /koju su oni organizovali/ uradimo nekoliko cestitki.Ucenici II_2 odeljenja su pokazali svoju kreativnost i evo sta smo napravili.  

недеља, 2. јануар 2011.

NOVA GODINA

NOVA GODINA obicno asocira na okupljanje dragih ljudi, smeh, toplinu i ususkanost, pa se svi trudimo da nam dom bude saren i nesvakidasnji. Da ne preteramo i odemo u kic moramo voditi racuna o slaganju boja i zadovoljiti se dekorisanjem samo odredjenih delova stana.
LJUBICASTI STOLNJAK ukrasite srebrnim kuglama i detaljima a beli tanjirima.
SREBRNI STOLNJAK i salvete u istoj boji ukrasite srebrnim i plavim kuglama i drugim detaljima u toj boji.
CRVENA JE BOJA radosti i ljubavi, pa je ovaj aranzman idealan za docek udvoje.Sto ukrasite zlatnim detaljima i kuglama.
BELI STONI ARANZMAN je najjednostavnije resenje.Ukrasite ga srebrnim ili zlatnim detaljima.Ukoliko imate srebrne svecnjake obavezno stavite srebrne ili bele svece jer deluju rafinirano i elegantno na beloj podlozi.
ZELENI STOLNJAK ukrasite crvenim salvetama sa zlatnim detaljima i crvenim kuglama.
RUZICASTI stolnjak ukrasite srebrnim detaljima, belim tanjirima i tirkiznim salvetama i svecama.

















A OVO JE MOJ DOM I MOJA KREACIJA.